Emu – co powinieneś wiedzieć?

Emu, bezlotny ptak z Australii i drugi co do wielkości żywy ptak: emu ma ponad 1,5 metra wysokości i może ważyć ponad 45 kg (100 funtów). Emu jest jedynym żywym członkiem rodziny Dromaiidae (lub Dromiceiidae) z rzędu Casuariiformes, który obejmuje również sutanny.

Pospolity emu, Dromaius (lub Dromiceius) novaehollandiae, jedyny ocalały z kilku form wytępionych przez osadników, jest jędrny i długonogi, podobnie jak jego krewny cassowary. Obie płci są brązowawe, z ciemnoszarą głową i szyją. Emus może odjeżdżać z prędkością prawie 50 km (30 mil) na godzinę, a po ustawieniu w rogu kopią swoimi wielkimi trójpalczastymi stopami. Emus mate na całe życie; samiec inkubuje od 7 do 10 ciemnozielonych jajeczek o długości 13 cm (5 cali), w ziemnym gnieździe przez około 60 dni. Młode pasiaste biegają wkrótce z dorosłymi. W małych stadach pasza emusowa na owoce i owady, ale może również uszkodzić uprawy. Szczególna budowa tchawicy emu jest skorelowana z głośną nutą huku ptaka w okresie lęgowym. Rozpoznano trzy podgatunki, zamieszkujące północną, południowo-wschodnią i południowo-zachodnią Australię; czwarty, obecnie wymarły, żył na Tasmanii.